Iisalmi – Maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki 2025

Työelämän kuormittavuus on jatkuvasti lisääntynyt ja mitä kiireempi on, sitä huonommin ihmiset voivat. Me Iisalmessa haluamme pitää työn ja vapaa-ajan tasapainossa ja kiirejalanjälkemme pienenä. Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Tule mukaan!

Mikä on sinun kiirejalanjälkesi?

Kiire on huono isäntä, sillä se ottaa aina enemmän kuin antaa. Tutkimusten mukaan 55 % suomalaisista kokee työssään jatkuvaa kiirettä (SAK, tutkimus 2020). Jopa 17 % kokee psyykkisiä oireita ja kuormitusta (FinSote, 2020). Lopulta stressi sairastuttaa. Liialla ja turhalla kiireellä on siis raskaat ja synkät jalanjäljet. 

Iisalmi on tunnettu paitsi raudanlujaa osaamista omaavista yrityksistään, myös rauhasta ja leppoisasta elämäntyylistä. Meillä onkin ymmärretty yksi tärkeä asia: Kiire ei tee kenestäkään onnellista, eikä työstä hyvää. Parhaat ideat ja tinkimättömin osaaminen syntyvät silloin, kun työ ja vapaa-aika ovat sopivassa tasapainossa.

Iisalmessa voit luoda kansainvälistä huippu-uraa ja pitää silti elämän tahdin sopivan leppoisana. Olit sitten toimitusjohtaja tai ihan tavallinen työntekijä. Vapaa-aika on meille aivan yhtä tärkeää kuin työaikakin, sillä me arvostamme ihmisten hyvinvointia.

Tavoitteemme on olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuoteen 2025 mennessä. Yhdessä yritystemme kanssa olemme sitoutuneet pienentämään kiirejalanjälkeämme vähentämällä kiirettä työpaikoilla ja kompensoimalla kiireen vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Tiedämme, että menestys lähtee hyvinvoinnista.

Me emme odota paremman työelämän ihmettä, vaan teemme sen yhdessä. Tule mukaan ja lue lisää iisalmi.fi/kiireneutraali

Miten Iisalmessa palaudutaan? Tutustu paikallisten suosikkeihin!
Iisalmessa on paitsi lupa myös paljon mahdollisuuksia rentoutua. Ympäröivä luonto tarjoaa upeat ja monipuoliset puitteet retkeilyyn ja liikkumiseen. Ihmisenmyötäisessä Iisalmessa harrastamaan pääsee usein jo kotiovelta. Kaikkialle on lyhyt matka – on enemmän aikaa voida hyvin. Lue paikallisten omat suosikit työstä palautumiseen.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-2_pieni.jpg

Krisjanis Jurans

Technical support specialist, Ponsse

Palaudun työstä parhaiten luonnossa, poissa hälinästä ja ihmisten keskeltä. Iisalmessa maiseman muutos tapahtuu hetkessä, koska suoraan keskustasta lähtee runsas määrä pyöräilyreittejä ja hiihtolatuja. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisvuoren huipun maisemat pyöräilyn tai hiihtolenkin yhteydessä.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-1_pieni.jpg

Noora Lankinen

Manager
Global Spare Part Operations, Normet

Hyödynnän erilaisia palautumisen keinoja pitkin työpäivää. Tykkään esimerkiksi pitää puhelinpalaverit kävellen, raittiissa ulkoilmassa. Töiden jälkeen hyödynnän esimerkiksi Keila- ja Liikuntakeskus Liikkeen monipuolista urheilutarjontaa saadakseni ajatukset pois työasioista. Suosikkipaikkani palautumiseen on Paloisjärven rantareitti koiran kanssa ja äänikirja korvissa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-3_pieni.jpg

Juhani Niiranen

Cluster President, HANZA AB

Minulle tehokkain tapa nollata työasiat on hypätä talvisin moottorikelkan selkään, tai laskea kesäisin vene vesille. Iisalmessa luonto on lähellä ja työmatkustaminen helppoa – lentokentän lähtöportille on kotiovelta noin tunnin pituinen matka. Suosikkipaikkani palautumiseen on poreamme kotini takapihalla Lippuniemen rannassa.
Iisalmi_vastuullisuuskampanja-4_pieni.jpg

Katri Savolainen

CEO, Insinööritoimisto Savolainen

Vaikka yrittäjän arjessa työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan on ajoittain haasteellista, aivan toisenlainen tekeminen erilaisessa ympäristössä auttaa saamaan ajatukset pois työasioista. Minulle tämä tarkoittaa erilaista ulkoilua ja oleilua hyvissä maisemissa luonnon keskellä. Suosikkipaikkani palautumiseen on uiminen kodin omassa uimarannassa.
Onko työyhteisönne Iisalmen kiireneutraalein?

Yhteiset iltapäiväkahvit, toimistokoirat, joogatunnit työn lomassa, joustavat etätyömahdollisuudet tai rauhalliset lounastauot – Miten teidän työpaikallanne pidetään huolta kiireettömästä ilmapiiristä ja työhyvinvoinnista?

Keräämme iisalmelaisten yritysten ja työyhteisöjen parhaita vinkkejä ja ideoita kiireneutraalin työpaikan luomiseen. Teot voivat olla pieniä tai suuria. Oivaltavimmat vinkit jaetaan tällä sivulla.

Arvomme kaikkien kiireneutraalius- ja työhyvinvointitekojen ilmiantaneiden organisaatioiden/yritysten kesken iisalmelaisen Inora Oy:n valmistaman Heija-keinun (www.inora.fi/heija-keinutuoli-94108).
Heija-keinu on kuin kiireetön syli, johon voi istahtaa työpaikan kahvihuoneessa tai takapihalla nauttimaan kahvikupposen, ajattelemaan keskittyneesti tai vain nauttimaan hetkestä! Arvonta suoritetaan elokuussa 2023.

 

Klikkaa lomakkeelle:

Ilmianna kiireneutraalius- tai työhyvinvointiteko

Someseinä #kiireneutraali #byiisalmi
 
Ajankohtaisia uutisia
Kiireneutraali_tunnus_sininen_cmyk.jpg
22.11.2022

Miten teidän työpaikallanne pidetään huolta kiireettömästä ilmapiiristä ja työhyvinvoinnista? Onko teillä otettu käyttöön kävelypalaverit, yhteiset iltapäiväkahvit tai työpäivää katkaisevat liikunta- tai rentoutushetket? Luodaanko joustoa hyvillä etätyömahdollisuuksilla tai huippuluokan projektinhallinnalla? Vai nuuskiiko nurkissa stressiä vähentäviä toimistokoiria? Kerro työyhteisönne työhyvinvointiteoista ja voita työyhteisön käyttöön Inora Oy:n Heija-keinutuoli.

Aivotutkija Katri Saarikivi.jpg
9.11.2022

Iisalmen kaupunki julkisti järjestämässään By Iisalmi -seminaarissa uuden tavoitteensa: Yhdessä yritysten, oppilaitosten ja mahdollisimman laajasti koko asukaskunnan kanssa se aikoo tavoitella maailman ensimmäisen kiireneutraalin seutukaupungin asemaa. Kiireneutraaliusmanifesti julkistettiin By Iisalmi -seminaarissa, jossa käsiteltiin vastuullisuutta ja hyvinvointia vetovoiman lähteinä. Seminaari alleviivasi hyvinvoinnin merkitystä menestyksen taustatekijänä. Kiireneutraaliustavoite vastaa suoraan globaaliin inhimilliseen ongelmaan, jossa kiire ja stressi aiheuttavat monenlaista pahoinvointia. Iisalmi uskoo omaavansa ainutlaatuisia vahvuuksia, joiden avulla kiireneutraaliustavoite voidaan saavuttaa – ja samalla saavuttaa ainutlaatuista houkuttelevuutta ja menestymisen mahdollisuuksia.

Ilmakuva Porovedestä ja päällä By Iisalmi -logo sekä teksti: Turhaa kiirettä? Iisalmelainen tai Iisalmessa työskentelevä, vastaa kyselyyn. iisalmi.fi/kiirekysely
22.9.2022

Iisalmen kaupunkistrategian keskiössä on toiminta-ajatus ”Huolehdimme asukkaidemme hyvinvoinnista ja vahvistamme koko seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa.”. Iisalmen kaupunki ja noin 30 yritys- ja oppilaitoskumppania ovat valinneet By Iisalmi -brändin yhdeksi avainteemaksi seudun asukkaiden hyvinvoinnin vahvistamisen ja sitä kautta pitovoiman ja vetovoiman kehittämisen. Osaajapitovoima ja -vetovoima ovat yritysten kasvun kannalta avainkysymyksiä – jokainen seudun yritys tarvitsee hyvinvoivaa henkilöstöä. Tasapainoiseksi elämänsä kokeva, hyvinvoiva henkilöstö saa aikaan parasta menestystä työnantajayritykselleen ja koko seudulle. Hyvinvoivan kaupungin viesti houkuttelee taas yhä uusia osaajia kaupunkiin, joko töihin tai yrittämään – luomaan uusia ihmeitä. Kysymys on siis hyvinvoinnin ja vetovoiman kiertokulusta, jota nyt yhdessä halutaan vahvistaa ja samalla kulkea kohti Iisalmen strategian visiota ”Suomen houkuttelevin seutukaupunki”.

Kaikki uutiset