sannasvensk_tytar_ja_aiti.jpg

Vuodet Kuala Lumpurissa kasvattivat Sanna Svenskin arvostusta omaa kotimaata ja –kaupunkia kohtaan. Iisalmessa puhdas luonto on lähellä ja elämä on helppoa sekä turvallista.

Sanna Svensk on syntynyt Iisalmessa. Hän muutti lapsuus- ja nuoruusvuosien jälkeen, lukio-opintojen päätyttyä, Helsinkiin. Hetken Helsingissä asuttuaan hän totesi, että siellä on mukava käydä, mutta omaa kotia hän ei pääkaupunkiseudulle osaa kuvitella. Sanna päätti lähteä vielä kauemmas ja muutti Aasiaan, tarkemmin sanottuna Malesiaan, Kuala Lumpuriin. Siellä vierähti vajaa neljä vuotta, kunnes hän palasi takaisin koti-Suomeen ja Iisalmeen.

Tällä hetkellä Sanna asuu ison perheensä kanssa maaseudulla, Iisalmen Pitkäkoskella, Hernejärven alueella.

"Olen neljän lapsen (iät 19, 13, 11 ja 6v.) äiti ja yhden miehen vaimo. Lisäksi tällä hetkellä perheeseemme kuuluu Au pair Romaniasta. Hänestä on tullut lapsille enemmänkin bonusisosisko. Meillä on kaksi kissaa, sekä kanala. Joten perhe-elämäni on tiivistä ja puuhaa riittää."

Sanna Svensk ei voisi kuvitellakaan asuvansa missään muualla.

"Täällä on juuri hyvä nyt, tässä elämänvaiheessa. Lapset saavat käydä kyläkoulua. Oma ja mieheni työtila sijaitsee samassa pihapiirissä. Voimme hyvällä tavalla elää omassa maalaiskuplassa, josta pääsee tarvittaessa reissuun maailmalle."

Sanna toimii laajasti kulttuuri- ja taidealalla: ohjaa taideryhmiä toimii nukketeatterissa, tekee taidetta: keramiikkaa, maalaa ja ompelee. Hän järjestää vuosittain suositun Veikkolan Joulu –tapahtuman kotonaan, vanhassa kansakoulussa, mutta tänä vuonna se jää välistä koronan takia.

"Lasten harrastukset vievät ison osan illoista, mutta se kuuluu tähän kohtaa elämää. Ja ilokseni olen huomannut, että Iisalmessa on todella hyvät mahdollisuudet harrastaa, niin liikuntaa kuin kulttuuriakin."

sannasvensk_taide.jpg

Vuodet miljoonakaupungin sykkeessä opettivat Sannalle paljon, ja arvostus omaa kotimaata ja -kaupunkia kohtaan vain kasvoi. Iisalmessa häntä viehättää elämisen helppous, turvallisuus, sekä lähellä oleva luonto ja sen puhtaus. Luonnossa liikkuminen on ollut aina läsnä perheen arjessa ja korona-aika on vain korostanut sen tärkeyttä.

"En ota mitään itsestäänselvyytenä ja tunnen suurta kiitollisuutta, sekä koen olevani etuoikeutettu, kun voin kotiovelta porhaltaa sankkoineni metsään marjastamaan tai pulahtaa koskeen uimaan lasten kanssa milloin vain. Puuhailu omalla pihalla ja kasvihuoneesta haetut vihannekset ovat mielestäni luksusta."

Näyttelijän ja taitelijan työ vaatii tietynlaista tarkkailijan roolia. Ympäristön seurailu on ollut aina osa Sannaa - hän ammentaa siitä työhönsä ideoita.

"Voin todeta, että rakastan savolaista kommunikointia, dialogia. Siinä todellakin vastuu jää kuulijalle, kun savolaiset pääsevät vauhtiin ja kaikilla on ketunhäntä kainalossa. Koen, että täällä ei oteta elämää niin vakavasti. Meissä piilee sellainen positiivinen perusvire ja kaveria ollaan aina valmiita auttamaan. Tai sitten minä olen vain onnistunut haalimaan ne parhaat savolaiset yksilöt ympärilleni."

Kun keskittyy hyvään, se kasvaa. Ja Sanna kokee, että elämä Iisalmessa on todellakin hyvää ja toinen luontomme löytyy ihmisten välisissä yhteyksissä, kohtaamisissa ja siinä, että olemme kuitenkin vielä todella lähellä luontoa.

"Iisalmeen muutosta haaveileville haluaisin sanoa, että ennemminkin kannattaa uskaltaa kokeilla kuin jälkeenpäin jossitella.Antakaa Iisalmelle ja itsellenne mahdollisuus, saatatte yllättyä positiivisesti!"