JuhoVaarala.JPG

Juho Vaarala on iisalmelainen nuori mies, joka on ollut Iisalmen Ladun kummiluokalla, joten Sikokallion hiihtomaja ja sen maastot ovat tulleet tutuiksi, samoin monet muut luontokohteet. “Eräluokalla olemme opetelleet erilaisia erätaitoja, kuten nuotion sytyttämistä ja pilkkikalastusta”, hän kertoo.

Sikokallion maja ja lähimaastot ovat tulleet Juholle tutuiksi, mutta onneksi Iisalmessa ei tarvitse mennä kauas, että pääsee kävelemään luontoon. Juhon koti on Iisalmessa pienen pöllön - siis pöllösen - lahdella. Se on luonnonläheinen asuinalue vajaan kahden kilometrin päässä Iisalmen torilta.

Pöllösenlahden takaa löytyvät kuuluisat Paloisvuoren hiihtomaastot, mutta melkein jokaisen Pöllösenlahden tien tai kadun toisella puolella on metsää.“Lähimetsiä on erittäin runsaasti Iisalmessa, sanoisin. Enemmän ainakin kuin Helsingissä tai Tampereella”, Juho vertaa.

Vaikka ollaan kaupungissa, ollaan silti lähellä luontoa.“Lähimetsissä voi havaita eläinten liikkumista, luonnon muuntumista ja luonnon kehittymistä”, hän kertoo.

Ja kun nuorista pojista on kyse, taitaa puissa kiipeilemisen taito olla yksi niistä asioista, joita retkillä oppii.Luontokärpänen on puraissut Juhoa sen verran, että hän valitsi ylemmille luokille valinnaisena aineena retkeilytaidot. “Minä uskon, että siellä oppii monia hyödyllisiä taitoja aikuisikää ajatellen”, hän arvelee.

Eikä ole väärässä. Erä- ja retkeilytaidot ovat ihmisille aina hyödyksi. On suorastaan luksusta, että Iisalmessa lähin luontopolku alkaa samasta paikasta kuin liikuntareittikin - omalta kotiovelta.