Postia veteraaneille!

Varhaiskasvatuksen ja kulttuuripalveluiden juhlavuoden 2017 projekti

Iisalmen kaupungin varhaiskasvatus ja kulttuuripalvelut juhlistavat SUOMI100 juhlavuotta lähettämällä jokaiselle iisalmelaiselle veteraanille, lotalle ja pikkulotalle postia juhlavuoden jokaisena kuukautena. Ajatuksena oli sukupolvien välinen kohtaaminen ja luonnollisesti myös veteraanien kiittäminen ja muistaminen.

Joka kuukausi postiin lähtee piirustuksia, kortteja, kuvia ja muita askarteluja. Lisäksi jokainen varhaiskasvatuksen ryhmä, joka posteja lähettää, laittaa veteraaneille tervehdyskirjeen mukaan. Näin vastaanottaja saa kuulla millaisesta paikasta postia on tullut.

Projektin tiimoilta on myös tavattu henkilökohtaisesti veteraaneja. Perhepäivähoidosta Kaija Partanen kävi maaliskuussa hoitolapsineen tervehtimässä pikkulotta Marketta Fredricksonia ja veteraani Matti Ryhästä. Lämminhenkisissä tapaamisissa vaihdettiin kuulumisia ja maisteltiin nameja. Jatkossakin tarjotaan mm. päiväkodeille mahdollisuutta vierailla lähistöllä asuvien veteraanien, lottien ja pikkulottien luona.

Projekti on saanut hienon vastaanoton, ja monenlaisia sukupolvien välisiä kohtaamisia tullaan varmasti vielä projektin tiimoilta näkemään.

Ylä-Savon maanpuolustusnaiset ry ulkoiluttaa 100 kertaa Vetrean asiakkaita SUOMI100 -juhlavuoden aikana

Kirjoitettu 5.1.2017
P1050189.JPGYlä-Savon maanpuolustusnaiset ry:n aktiiviset jäsenet Leena Juntunen ja Marja Pehkonen osallistuvat 100-vuotiaan Suomen juhlintaan hienolla tavalla. Naiset ulkoiluttavat Vetrean asiakkaita, etupäässä veteraaneja, juhlavuoden aikana 100 kertaa. Juntusen isä on ollut Vetreassa, ja siitä kipinä tehdä hyvää veteraaneille on lähtenyt. Maanpuolustusnaiset ovat aiemminkin ulkoilutusta tehneet, ja nyt juhlavuoden kunniaksi he halusivat tehdä tämän tempauksen.

Naiset ulkoiluttavat halukkaita joka tiistai sään salliessa noin tunnin kerrallaan. Ulkoilun päätteeksi nautitaan yhdessä kahvit Vetrean tarjoamina. Ulkoilutuksen lomassa jutustellaan ja kerrotaan tarinoita. Naiset kertovat tekevänsä tätä vapaaehtoistyötä täydestä sydämestään, ja saavat itsekin paljon näistä tuokioista. Juntunen aikoo ottaa ulkoilutukseen mukaan myös lastenlapsiaan, ja siten siirtää hyväntekemisen mallia nuoremmille sukupolville.

Tällä hetkellä Vetreassa on kymmenkunta sotaveteraania tai sotainvalidia, kertoo hoitaja Minna Niskanen. Heistä kaksi on saavuttanut kunniakkaan sadan vuoden iän. Kiuruvedeltä kotoisin oleva Matti Kärkkäinen on täyttänyt 15.11.2016 täydet sata vuotta. Kärkkäinen on sotataipaleellaan ollut Rukajärvellä, Maanselällä ja myöhemmin Lapin sodassa. Sota loppui hänen osaltaan haavoittumiseen Ilomantsissa 6.8.1944. Nyt Matti Kärkkäinen on ollut Vetreassa yli kolme vuotta. Matin mukaan on mukavaa lähteä ulkoilemaan kun pakkaset vain hellittävät. Toinen sadan vuoden rajapyykin ohittanut veteraani Vetreassa on Mikko Bergman, jolla on ikää jo 103 vuotta.

Kuvassa on veteraani Matti Kärkkäinen, hoitaja Minna Niskanen, maanpuolustusnaisten varapj Leena Juntunen sekä sihteeri Marja Pehkonen.

Laulu Soikoon juhlavuoden kunniaksi!
Kaikki Iisalmen alakoululaiset opettajineen kokoontuvat toukokuun 4. päivänä liikuntahallille laulamaan Suomi 100 -juhlavuoden lauluja. Työryhmässä on opettajia jokaiselta alakoululta, tapahtumaa on valmisteltu  viime keväästä lähtien. Näin ollen jokainen koulu oppilaineen on päässyt vaikuttamaan lauluvalintoihin.
Laulut ovat suomalaisia lauluja eri vuosikymmeniltä - mukana on mm. kansanlauluja, vanhoja iskelmiä, lastenlauluja sekä nykymusiikkia. Kaikilla kouluilla lauluja harjoitellaan innolla etukäteen! Tilaisuudessa lauluja säestävät Juhani Ahon koulun oppilaat oman musiikinopettajansa johdolla.
Paikalla on n 1500 oppilasta ja n 200 opettajaa, joten tilanahtauden takia laulutilaisuus ei ole julkinen.

Suomi 100-Aikamatka kotirintaman tapahtumiin Iisalmessa

Kävelykierros Iisalmen keskustan alueella lähtien Raatihuoneelta Karjalankatua Seurahuoneen ohi Kirkkopuiston päähän ent. Suojeluskunnan talolle (nyk. Nuorisotalo), veteraanien ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkeille ja Profetta Elian kirkolle. Sieltä jatkamme Naisten- ja Työväentalolle, Kirkkopuiston puistokäytävää Pyhän Ristin kirkolle Juhani Ahon ja Kauppis Heikin patsaiden kautta. Kävelykierros jatkuu eteläistä Otavankatua Kauppakadulle, jota pitkin takaisin Raatihuoneelle.

Sisältöalueet liittyvät läheisesti itsenäisyytemme alkuaikoihin, merkkihenkilöihin valtakunnallisesti ja paikallishallinnollisesti. Esille tulevat eri tapahtumiin liittyvät naiset ja heidän merkittävä osuutensa kotirintamalla. Eri katsomuskannat itsenäisyyden alkuvaiheessa kuvataan suojeluskunnan ja työväentalon tutustumiskohteissa naisnäkökulmasta ja tutustutaan myös naistentaloon ja sen historiaan. Toisen maailmansodan tapahtumiin vaikuttaneet kotirintaman naiset ja heidän tehtävänsä esitellään kierroksen ko. kohtiin liittyvissä kohteissa. Esille tulevat myös kulttuurielämään vaikuttaneet naiset taiteilijoina, runoilijoina ja kansalliskirjailijoiden taustavaikuttajina.

Kierrokset poikkeavat hieman sisällöltään ja painotukseltaan ajan eri kulttuurimuotojen mukaan. Kävelykierroksille on vapaapääsy.

Aika ja lähtöpaikka:
ti 6.6.2017 klo 18.00 Raatihuone, Kauppakatu 22, Iisalmi
ti 13.6.2017 klo 18.00 Raatihuone, Kauppakatu 22, Iisalmi
ti 20.6.2017 klo 18.00 Raatihuone, Kauppakatu 22, Iisalmi
Kierroksen kesto: 1,5h, kävelymatka noin 1,5 km.

Kierroksen esittäjät: Ylä-Savon Oppaat Ry
Yhteyshenkilö: Iikka Kauppinen, kauppis@meili.fi, 0400 492001/Anja Kauppinen, pj, 044 2767729