Se on iso talo. Paksut hirsiseinät ja katto korkealla. Yli sata vuotta vanha koulurakennus, joka on välillä ollut höyläämönä ja ties minä.

Vuonna 2012 Lilli Härmä-Leinonen ja Wäinö Leinonen lähtivät ihan uteliaisuuttaan katsomaan, millaisessa kunnossa Ulmalan vanha koulu on. Toisesta päästä sitä oli remontoitu. Suurin osa rakennuksesta oli ihan rempallaan.

- Sanoin siinä katsellessa, että joo, kyllä tästä tulee meidän koti ja paljon muutakin, Härmä-Leinonen muistaa.

- Niin. Nyt tiedän, mitä minä teen isona, Wäinö Leinonen vastasi tuolloin.

Tuosta kesäisestä käynnistä kului muutama kuukausi. Sitten omakotitalo kilometrin päässä oli myyty ja Ulmalan kansankoululla alkoi remontti.

- Tiesimme heti ensimmäisellä kerralla käydessämme, että tästä tulee meidän paikka. Ajatuksena oli yhdistää asuminen ja harrastukset samaan paikkaan. Täällä on asumisen lisäksi tilaa musiikin tekemiselle, liikunnalle ja teatterin harrastamiselle, pariskunta perustelee.

Kun kaupat tehtiin vuoden 2012 syksyllä, oli heti ajatuksena, että kesällä 2013 Ulmalan kansankoulussa alkaa uusi toiminta.

Ja niin tapahtui. Ulmalan vanha kansakoulu tuntee nyt nimen Ulmalan kansantalo ja on toiminut jo useana kesänä ja talvena tukikohtana tanssiteatteri Williwisiolle, muutamille musiikillisille tapahtumille ja kesäkahvilalle. Lisäksi kansantalo tarjoaa upeat ja historialliset puitteet perhejuhlien ja tapahtumien järjestämiseen: isoon saliin mahtuu jopa 90 hengen ryhmä.

- Kansantalo on kaikille kansalaisille avointalo, täällä kuka tahansa voi järjestää tapahtumiaan. Talon nimellä ei ole mitään poliittista sisältöä, Härmä-Leinonen vakuuttaa.

Lapsille ja nuorille, usein päiväkotiryhmille Ulmalan kansantalo tarjoaa monenlaisia elämyksellisiä teematapahtumia: synttäreitä, seikkailuretkiä ja ohjelmallisia teemahetkiä. Ulmalan kansantalon suosio on noussut pikkuhiljaa. Ensimmäisenä kesänä toimintaa uudet asukkaat eivät vielä oikein uskaltaneet mainostaa, koska remontti oli vielä kesken. Isäntäväki halusi saada kaiken kerralla kuntoon.

- On hyvä, että laitoimme silloin kaiken kuntoon listoja myöten. Sen jälkeen on ollut sen verran tekemistä ja kiirettä, että viimeistely olisi yhä tekemättä, jos sitä ei olisi tehty saman tien.

 Ulmalan kansantalo Oy

  • Perustettu v. 2013
  • Yrittäjät Lilli Härmä-Leinonen ja Wäinö Leinonen
  • Vuokraa tiloja juhliin ja tapahtumiin
  • Tarjoaa erilaisia aktiviteetteja lapsille ja nuorille
  • Kesäisin talossa toimii kahvila
  • Yhteystiedot: Ulmalantie 340a, 74520 Iisalmi
  • waino@ulmalankansantalo.fi
Ulmalan kansantalon nettisivuille

Rakennus on alun perin rakennettu vuonna 1897 kansakouluksi. 1900-luvun alussa koulussa toimi opettajana myös kirjailija Kauppis-Heikki reilun kymmenen vuoden ajan. Rakennus toimi opinahjona vuoteen 1967 saakka. Sen jälkeen siinä on toiminut hirsiveistämö ja insinööritoimisto ja samaan aikaan rakennuksen toinen pää on ollut asuinkäytössä.

Entinen kansakoulu on meinannut palaa kolme kertaa, mutta se on selvinnyt paloista vähin vaurioin. Talon aiempi omistaja aloitti julkisivuremontin vuosituhannen vaihteen jälkeen, mutta vasta viime vuosina remontti on viety loppuun.

- Halusimme alusta alkaen käyttää rakennuksen suomat mahdollisuudet tehokkaasti hyödyksi. Meille syntyi heti ajatus siitä, että vuokraamme isoa tilaa erilaisiin tapahtumiin ja juhliin, yrittäjät sanovat.

Lilli Härmä-Leinonen on aktiivinen liikunnan ja teatterin tekijä, joten aiemmin hän joutui reissaamaan eri työtehtäviin ja ohjauksiin paljon. Wäinö Leinonen on puolestaan aktiivinen musiikinharrastaja.

- Meiltä säästyy paljon aikaa, kun osa työtehtävistä voidaan nykyään toteuttaa kotona ja omassa pihapiirissä.

Varovaisen alun jälkeen kansantalon isäntä ja emäntä ovat nyt täysipäiväisiä yrittäjiä. Emäntä urakoi talon markkinoinnin ja myynnin, teatterin ja liikunnan parissa, isäntä uurastaa iltaisin ja viikonloppuisin juhlatilaisuuksissa ja omissa musiikkihommissaan. Arkisin hän vielä käy alihankintatöissä, joten pitkiä päiviä riittää molemmilla.

Juhlatilaukset ovat lisääntyneet mukavasti. Nyt kirja pullistelee tilauksia varsinkin kesäaikaan ja häitä tullaan juhlimaan kaukaakin. Nyt tilaisuuksia on pyydetty Raumalta, Tampereelta, Helsingistä ja vaikka mistä.

- Näihin liittyy aina hienoja tarinoita. Eräs nykyisin eteläsuomalainen pari oli tavannut toisensa rippikoulussa Varpaisjärvellä. Heidät vihittiin Varpaisjärven kirkossa ja hääjuhla järjestettiin täällä meillä, Wäinö Leinonen sanoo.

Myös kesäkahvila on alkanut pysäyttää viitostien ohikulkijoita.

- Sijaintimme on loistava tässä viitostien varrella. Monet pysähtyvät katsomaan vanhaa rakennusta ja ihastelevat sisustusta. Siksi olemme jättäneet tänne historian patinan ja jopa osan tulipalojen jäljistä näkyviin. Olemme halunneet luoda tunnelmallisen talon, jonne kaiken kansan tapahtumat ovat tervetulleita.

Ulmalan kansantalo on täyden palvelun juhlajärjestäjä, joka pystyy räätälöimään tilaisuuden järjestelyt tarpeen mukaan. Yrittäjäpariskunta keskittyy itse tilaisuuden järjestelyihin, ruoka tilataan yhteistyökumppanilta ja juomat voi jokainen tuoda itse, koska kansantalolla ei ole anniskelua.

- Meidän valttimme on nimenomaan se, että voimme olla koko ajan tapahtumassa mukana ja reagoida nopeasti yllätyksellisiinkin tarpeisiin, yrittäjät sanovat.

Lilli Härmä-Leinonen ja Wäinö Leinonen uurastavat upean Ulmalan Kansantalon yrittäjinä.

Iisalmi on samaan aikaan sekä kokoaan suurempi kansainvälisen osaamisen paikka, että ihmisen kokoinen sujuvan arjen kaupunki. Tutustu tarinaamme ja tartu tarjoaamiimme mahdollisuuksiin.

Lue lisää

Iisalmi on elinvoimainen, 22 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Savossa. Vireä, vesistöjen ympäröimä kaupunkimme sijaitsee liikenteellisesti erityisen hyvällä paikalla: olemme pääradan varrella, maantieliikenteen solmukohdassa ja meiltä ehtii alle tunnissa lentokentälle.

Lue lisää

Iisalmen kaupunkiin on muodostunut asuinalue kokonaisuuksia, joilla kaikilla on omat tunnus-merkkinsä, asukkaansa ja historiansa. Iisalmessa on useita tonttivaihtoehtoja rakentamiseen eri puolilla kaupunkia. Löydä asuinalueesi ja oma koti Iisalmesta.

Lue lisää