Iisalmen kaupunki juhlii 130-vuotissyntymäpäiviään vuonna 2021

Iisalmi tunnetaan ainutlaatuisena osaamisen paikkana, jossa syntyy päivittäin pieniä ja suuria ihmeitä. Iisalmen ihmeet syntyvät yhdessä tekemällä.

Tehdään yhdessä juhlavuodestamme koko vuoden kestävä kavalkadi, joka juhlistaa yhteistä osaamistamme, ja josta syntyy hyvinvointia ja onnellisuutta koko kaupungillemme sekä kaikille juhlavuoden tapahtumissa vieraileville! 

#iisalmi130 #byiisalmi #tehdäänihmeitäyhdessä #osaamisenpaikka #iisalmijatienoot #iisalmiregion

Juhlavuoden teematapahtumissa luvassa mm. Ihanien Ipanoiden Iisalmea ja Iisalmi sitsejä

Iisalmelaiset pääsivät äänestämään, millaisia teematapahtumia he juhlavuodelle haluaisivat. 130-vuotiaan Iisalmen juhlistamiseen valikoitui viisi eri teemaa, jotka tarjoavat jokaiselle sopivan tavan osallistua juhlintaan. 

Juhlavuoden teematapahtumat
Tapahtuma: Ihanien Ipanoiden Iisalmi 130 v
Järjestäjä: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy
Ajankohta: marras-joulukuu 2021

Tapahtuman kuvaus:
Tapahtuma on lapsia ja perheitä osallistava, ja kannustaa sukupolvien väliseen yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen. Opiskelijaryhmät jalkautuvat päiväkoteihin sekä kouluihin keräämään tarinoita lapsuudesta Iisalmessa. Tarinat on tarkoitus kerätä kahdesta eri näkökulmasta.

Tarinoita kerätään isovanhempien /iäkkäämpien ihmisten Iisalmesta teemalla "Millaista lapsuus/perheiden arki on ollut 130v Iisalmessa aikaisemmin?". Toisena teemana lapsia innostetaan kertomaan millaista elämä on tällä hetkellä Iisalmessa. Tarinat kerätään marraskuun loppuun mennessä, mutta tapahtumaa valmistellaan ja suunnitellaan yhteistyökumppaneiden toiveet ja tarpeet huomioiden jo alkuvuodesta 2021 alkaen. Hyödynnämme tapahtumassa digitaalista tarinankerrontaa, joka yhdistää kulttuuriperinteen näkökulmasta tärkeän tarinankerrontataidon ja tieto- ja viestintäteknologian keinot. Menetelmän avulla luodaan kertomuksia, joissa yhdistellään omaa puhetta, visuaalista materiaalia (valokuvia, piirroksia) ja esimerkiksi musiikkia. Lopputuloksena on noin 2-5 minuuttisia digitaalisia esityksiä, jotka tulevat kaikkien nähtäville. 
 
Tapahtuma: Iisalmi-sitsit
Järjestäjä: Joukko iisalmelaisia nuoria aikuisia
Ajankohta: alustava päivämäärä 3.7.2021

Tapahtuman kuvaus:
Moni täysi-ikäistynyt nuori aikuinen joutuu jättämään Iisalmen korkeakouluopintojen takia. Iisalmella on kuitenkin paikka monen kaupungista lähteneen sydämessä. Kotiseudulle palataan usein loma-aikana, jolloin oman ikäluokan edustajat ovat kaupungissa myös. Tapahtuman ideana on tuoda Iisalmeen korkeakoulumaailmasta tuttua opiskelijakulttuuria, juhlia Iisalmen 130-vuotista historiaa ja nauttia hyvästä seurasta. Koska myös Iisalmi on opiskelijakaupunki, tapahtumalla luodaan yhteyksiä ja yhteistyötä muihin opiskelijakaupunkeihin. Tapahtuma on ikään kuin entisten ja nykyisten iisalmelaisten kokoontuminen, jossa voidaan mahdollistaa uusien verkostojen muodostumista niin vapaa-ajan kuin moniammatillisen työnkin näkökulmasta. Sitsit on pohjoismainen akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, lauletaan lauluja ja pidetään puheita. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta sitseistä.
 
Tapahtuma: Ihmeen hyvää ikäihmisille-viikko
Järjestäjä: Ylä-Savon Vakka ja muut mukana olevat yhdistykset (8)
Ajankohta: 3.-10.10.2021

Tapahtuman kuvaus:
Ihmeen hyvää ikäihmisille- viikolla viemme Iisalmen kaupungin 130- vuotisjuhlan eri puolille Iisalmea sinne, missä ikäihmiset asuvat ja elävät. Järjestämme ikäihmisille erilaisia kohtaamisenpaikkoja mm. kirjastoautossa, paliliikenteessä sekä eri puolilla Iisalmea.  Viikon aikana toteutamme erilaisia toimintatuokioita mm. liikuntahetkiä, kulttuuriesityksiä musiikkituokioita, oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä kaupungin esteettömyyden ja saavutettavuuden kehittämiseen liittyvää toimintaa. Toimintatuokiot toteutetaan ostopalveluna ja yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa.
 
Tapahtuma: Yes, we all need hope! -konsertit
Järjestäjä: Iisalmen Kalevalakuoro ry, Nuorisokuoroyhdistys Allegro ry
Ajankohta: 9.10.2021

Tapahtuman kuvaus:
Yhteiskonsertin keskeisinä esiintyjinä ovat kolme iisalmelaista kuoroa: Lapsikuoro Allegretto, Nuorisokuoro Allegro ja Iisalmen Kalevalakuoro. Lisäksi lavalla nähdään säestäjiä sekä taustalla teemaan liittyviä valokuvia ja maalauksia/piirustuksia.  Valokuvia ovat ottaneet kesän 2021 aikana Iisalmen nuorisopalveluiden Twist-kesätyöryhmissä työskennelleet nuoret.
Konsertin ohjelmisto liittyy ympäristönsuojeluun, ilmastonmuutokseen, ilmastoahdistukseen mutta ennen kaikkea toivoon hyvästä elämästä myös tulevaisuudessa. Konsertin nimi "Yes, we all need hope" tulee ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin tekstiin sävellelystä kuoroteoksesta, joka konsertissa esitetään. 
Konsertin yhteydessä järjestetään Kulttuurikeskuksen lämpiössä näyttely, jossa on esillä Juhani Ahon koulun 7. luokkalaisten keväällä 2021 tekemiä kuvaamataidon töitä, joiden teemana on ollut ympäristövastuullisuus.
 
Tapahtuma: Yrittävä Iisalmi - Entrepreneurial Iisalmi
Järjestäjä: Iisalmen Yrittäjät ry
Ajankohta: Peruttu
Osallistu juhlavuoden huikeaan arvontaan – anna rakkauden maistua Iisalmessa!
Iisalmi_nostokuva.jpg

130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Iisalmessa järjestetään rakkaudentäyteinen arvonta, jossa palkintona on 12 upeaa Iisalmen seudun paikallisen ravintolan illallista kahdelle. Illalliselle voi ottaa mukaan kenet tahansa, jolle haluaa osoittaa arvostusta tai hellyyttä – puolison, ystävän, sukulaisen, työtoverin tai vaikkapa aina auttavaisen naapurin.

Iisalmen kaupunki sekä kaupungin vetovoimabrändit By Iisalmi ja Iisalmi ja tienoot tarjoavat juhlavuotena 2021 teemaillallisia Iisalmen kiinnostavissa ja tunnelmallisissa ravintoloissa. Illallinen katetaan tarjolle joka kuukausi eri ravintoloissa ja erilaisten elämysten äärellä – jokaiselle kuukaudelle on suunniteltu oma, ihastuttava kattauksensa vaihtuvassa ravintolassa.

Lue lisää ja osallistu osoitteessa: https://lovebyiisalmi.fi
Seuraa, tykkää ja kommentoi Facebook postauksiamme Minun Iisalmeni -Facebook-sivulla. sekä Iisalmi ja Tienoot -matkailusivustolla 
Iisalmen 130-vuotisjuhlavuoden leivos: PITSILASTUINEN MARJAUNELMA
130 leivos_3.jpgKlikkaa resepti auki yllä olevasta bannerista tai lue se kokonaisuudessaan osoitteesta iisalmi.fi/juhlaleivos.

Reseptin tarina

Pitsilastuinen marjaunelma on marjapiirakkapohjainen leivos, jonka päällä on herkullista kardemummakermaa sekä rapea pitsilastu. Makunsa se saa savolaisille tutuista marjoista: Mansikasta, vadelmasta sekä mustikasta. Luonto ja sen antimet ovat edelleen lähellä iisalmelaisia.

Leivokselleni ilmeen antaa pitsilastu, joka muistuttaa Juhani Ahon mieltymyksestä ohralettuihin. Lastussaan Pikku Liisa Aho kertoo, että hänelle jäi lapsuudestaan ”elinaikainen mieltymys savupirtille tuoksuviin vaatteisiin, ohralettuihin ja palvattuun lihaan”. Samalla lastu liittää leivoksen Ylä-Savon muurinpohjalettuperinteeseen.

Marjaunelma on suunniteltu onnistumaan kotileipureiltakin. Pohja paistetaan isolla, syvällä uunipellillä.

Iisalmelle suunnittelemani leivos maistuu oivallisesti vaikkapa kesäisellä piknikillä. Omat kesävieraani veisin nauttimaan leivoshetkestä Iisalmen kauniiseen luontoon, vaikkapa Kaupunginrantaan. Jos käytössä on pienempi pelti, kannattaa pohja tehdä 2/3 kokoisena virallisesta reseptistä.

Kannustan kaikkia viettämään mukavia, pieniä juhlahetkiä Iisalmen juhlavuoden kunniaksi maukkaan leivoksen ja hyvien ystävien kera!

Terveisin,

Pihla

 
Tee Iisalmen juhlavuodelle tekoja, tempauksia tai tapahtumia

Juhlavuodelle voi edelleen kehitellä uusia tapahtumia ja tempauksia, ja hakea tapahtumatukea Iisalmen kaupungin yleisen tapahtumatukihaun kautta. Iisalmen kaupungin tapahtumatiloista ja mainospaikoista voit lukea Tietoa tapahtumajärjestäjälle -sivuilta.

Toivomme teiltä kaikilta raikkaita ja riemukkaita ideoita,  iisalmelaista osaamista ja yrittämisen perinnettä juhlistavia tekoja, tempauksia tai tapahtumia juhlavuodelle ajoitettuina. Teot voivat olla pieniä tai suuria, ja tempaukset suoraan vaikkapa yritysten omaan toimintaan liittyviä, ei liian kankeita toteutuksia – esimerkiksi yhteisön oman tuotteen nimeämisiä #iisalmi130 –kunniaksi, tai juhlavuoden erikoispakkauksia ja tarjouskampanjoita!

Pistäkäähän tuulemaan ja ideoikaa tuotteita, joita iisalmelaiset voivat juhlavuoden aikana yrityksistämme hankkia, tai tempauksia ja tapahtumia, joihin he voivat osallistua! 

Somessa juhlavuoteen liittyvissä postauksissa voi käyttää hashtagia #iisalmi130 .

Lisätietoja

Matkailu- ja markkinointiasiantuntija Jarmo Miettinen, 

jarmo.miettinen@iisalmi.fi p. 040 830 2681

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin, 
sanna.marin@iisalmi.fi, p. 040 588 9074

Juhlavuoden tapahtumat
Ajankohtaista
20.10.2021

Iisalmi tunnetaan ainutlaatuisena osaamisen paikkana, jossa syntyy päivittäin pieniä ja suuria ihmeitä. Iisalmen ihmeet syntyvät yhdessä tekemällä.

130 leivos_3.jpg
15.5.2021

Iisalmen kaupunki juhlii parhaillaan 130-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden teemoja ovat mm. iisalmelainen osaaminen ja yhteisöllisyys. Yhtenä juhlavuoden tekona lanseerataan Koko Suomi leipoo –kisassa menestyneen Pihla Sallisen laatima juhlavuoden leivosresepti. Resepti ja sen mukaan leivotut leivokset ovat ensiesittelyssä lauantaina 15.5. Juhani Ahon Museon avajaispäivän yhteydessä järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa. Päivän aikana Mansikkaniemen museoalueella on runsaasti ohjelmaa myös yleisölle. Samanaikaisesti käynnistyy myös some-haaste, jossa kaupunki ja Pihla kannustavat yhdessä kaikkia iisalmelaisia tai Iisalmesta tykkääviä leipomaan juhlaleivoksia ja viettämään oman seurueensa kanssa mukavia Iisalmen 130-vuotishetkiä – vaikkapa piknikin merkeissä!

30.12.2020

Kysyimme Iisalmen kaupungin johdolta, mitä he ajattelevat 130-vuotiaasta Iisalmesta: mitä juhlimme, kun juhlimme 130-vuotiasta Iisalmen kaupunkia, mitä haasteita ja erityisiä ”osaamisen paikkoja” heidän työpöydillään on tulevana vuotena, ja mitä he ajattelevat Iisalmen seudun vahvuudeksi mielletystä yhteistyön perinteestä. Samalla haastamme kaikki iisalmelaiset pohtimaan oman kotikaupunkinsa merkitystä.

Kaikki uutiset
Lisää tapahtuma

400x225_juhlavuosibanneri.jpg