Koivukujabiennaali 2021

Kaarina Kaikkonen on kutsunut synnyinkaupunkiinsa Iisalmeen taiteilijajoukon, jotka kaikki ovat valtakunnallisesti merkittäviä kuvanveistäjiä.

Koivukujabiennaalin 2021 taiteilijat ovat:  Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, taiteilijapari Andy Best ja Merja Puustinen, Heimo Suntio, Nora Tapper, Aaron Heino, Marjukka Korhonen, Jouni Airaksinen, Panu Rytkönen ja Kaarina Kaikkonen. 

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen 2.jpg               Autokulta.jpg

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen (s. Helsingissä)
Anna-Kaisa Ant-Wuorista kiinnostaa ihmisen kohtalo ja rooli osana suurempaa kokonaisuutta. Materiaalina ovat usein ihmisen tuottamat ja käyttämät esineet tai teollisesti valmistetut massatuotteet. Autokulta-teos saa motokseen seuraavan runon:

Ei kai tule tora ja heilu Mora, kun on porattu Bora? Ei lennä enää Boran alla sora. Kukoistaa saa flora. Ou Glendora ja nukkekodin Nora! Allora. Bora vai spora?

Taiteilijan kotisivut: http://www.saunalahti.fi/antw12/index.html 

 

Andy Best ja Merja Puustinen

andy best,_august2018.jpg            merja puustinen,  fall 2020.jpg

                    Andy Best ja Merja Puustinen, teos.jpg

Andy West ja Merja Puustinen (s. Haminassa)
Merja Puustinen on työskennellyt yhdessä englantilaistaustaisen Andy Bestin kanssa vuodesta 1992. Andy on myös Kuvataideakatemian kuvanveiston professori. Merjan ja Andyn teosten leikkimielisyys yhdistyy myytteihin, älylliseen provokaatioon ja  yhteiskuntakritiikkiin. Tunteen, muodon ja värien rikkaus yhdistyvät iloon ja positiiviseen leikkiin heidän teoksissaan. 

Taiteilijan kotisivut: http://www.andyandmerja.com/  
 

Heimo Suntio

Heimo Suntio, kuva Arto Liiti.png             Heimo Suntio, Döden skrinnar igen, 2019.jpg  

Heimo Suntio (s. Kotkassa)

Erilaisten elementtien, materiaalien ja tekniikoiden yhdisteleminen on ominaista Heimo Suntion taiteelle. Hänen teoksissaan elämä ja taide näyttäytyvät epäsovinnaisin rinnastuksin ja joskus unenomaisen yllättävästi katsojan konventioita hajottaen. Ihmisenä olemisen ristiriitaisuus on keskeinen teema hänen taiteessaan. Hän on tehnyt myös julkisia teoksia, mm. Pelle Miljoonaa kuvaavan veistoksen Haminaan.

Taiteilijan kotisivut: https://sculptors.fi/exhibition/heimo-suntio/ 

Nora Tapper

 Nora Tapper_Foto_Laura_Malmivaara.jpg             nora tapper, 2010, Kantaäiti01-962x1443.jpg

 Nora Tapper (s. Konginkankaalla)
Nora Tapper opiskeli ensin arkkitehtuuria mutta sitten häntä kiehtoi ajatus saada tehdä itse: ”olen aina halunnut tehdä työtä omilla käsilläni, tunkea nyrkit saveen ja toteuttaa ideat valmiiksi alusta loppuun itse”. Tapperille läheisimmät materiaalit ovat puu ja keramiikka. Suurikokoisten tilallisten veistosten lähtökohtina ovat muistoihin ja muistikuviin perustuvat kokemukset erilaisista ihmisen rakentamista tiloista, vinttikamarista, ruokakomerosta, maitolaiturista. Maiseman, valon, vuorokauden ja vuodenajan havainnoinnilla on tärkeä osa veistämisessä. Vanhojen valokuvien pohjalta Tapper on veistänyt puufiguureja, jotka käsittelevät ihmisten välisiä suhteita.

Taiteilijan kotisivut: http://noratapper.net/ 

Aaron Heino
Aaron Heino, pärstä.jpg Aaron Heino, Counter (2).png

Aaron Heino (s. Porissa) 
Aaron Heinon dynaamiset veistokset leikittelevät maskuliinisen ja feminiinisen välisellä jännitteellä hyödyntäen pop-taiteen muotokieltä. Hän kuvaa töissään ihmisen sisäistä ja ulkoista olemusta. Klassiset kuvanveiston materiaalit, kuten marmori ja graniitti yhdistyvät Heinolla kiinnostavasti teräkseen, lasikuituun ja maalattuun alumiiniin. Suomen taideakatemian vuonna 2019 palkitseman Aaron Heinon näyttely nähdään Emman taidemuseossa Espoossa syksyllä.

Taiteilijan kotisivut: http://www.aaronheino.com/w/

 

 

Marjukka Korhonen

Marjukka Korhonen.jpg  Marjukka Korhonen, Tyttö-ja-punaiset-hiukset_2018.jpg

Marjukka Korhonen (s. Lappeenrannassa)
Korhosen tuotannon skaala on laaja. Se ulottuu yksittäisistä veistoksista laajoihin julkisen ympäristön suunnittelutöihin. Koivukujabiennaaliin tulevissa töissä hän tutkii ihmisenä olemisen moninaisuutta. Tämä tulee näkyväksi hahmoissa, joissa on tuotu yhteen feminiinisyyttä ja maskuliinisuutta, seksuaalisuutta ja kokemuksia erilaisuudesta. Hahmot saattavat kokea samanaikaisesti monia erilaisia tunteita: voimakasta läsnäoloa tai arkuutta, impulsiivisuutta, kompleksisuutta tai yksinäisyyttä. Ne voivat olla sadun kaltaisia kuvitteellisia hahmoja, joskus ihmisestä ja eläimestä yhdistyneitä hahmoja, jotka eivät ole tästä maailmasta

 Taiteilijan kotisivut: https://www.marjukkakorhonen.net/

 

Jouni Airaksinen

Jouni Airaksinen.png    Jouni Airaksinen, Baby .jpg

Jouni Airaksinen (s. Kuopiossa)
 Jouni Airaksisen taiteen teema on koko hänen taiteilijanuransa ajan ollut mieshahmo. Tämä arkkityyppinen valinta on avannut tekijälleen mahdollisuuden tulkita ihmisen olemassaoloa laajimmassa mahdollisessa mitassa. Airaksisen taide on sivunnut jokaisen kohdalle tulevia myyttejä: syntyminen, kasvaminen, työ, kuolema. Hänen teoksensa ovat helposti lähestyttäviä, mutta niiden tyhjentävä analysointi mahdotonta. Taitavasti tilaa haltuun ottavissa veistoksissa henkilökohtainen ja yleinen kietoutuvat toisiinsa ja kertovat tarinaa.

Taiteilijan kotisivut: http://jouniairaksinen.net/galleria/veistokset 


Panu Rytkönen

panu Rytkönen.jpg  panu Rytkönen,, Kalmo.jpg

 Panu Rytkönen (s. Iisalmessa)
Panu Rytkönen on tarinallista ja tilallista taidetta tekevä kuvanveistäjä. Teosten aiheet ovat usein historiallisia, pohjautuen vanhaan taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Ihmistä kuvatessaan hän veistää sekä kurjalistoa että kuninkaita ja kuningattaria, ja hän liittää teoksiinsa mielellään myös vanhoja esineitä ja kirjoja. Tekeminen on käsityöläismäisen kuvanveiston ja käsitteellisen nykytaiteen yhtymä. Panu Rytköseltä on tulossa yksityisnäyttely galleria Sculptoriin v. 2022, ja moniosainen julkinen veistos Jätkäsaareen.

Taiteilijan kotisivut: https://www.panurytkonen.com/ 

Kaarina Kaikkonen

kaarina Kaikkonen,-omakuva2017, kuva Veera LIpasti.jpg                     Kaarina Kaikkonen,-tampere-Varjo2015, b, kuva Veera LIpasti.jpg

Kaarina Kaikkonen (s. Iisalmessa )
Kaarina Kaikkonen on tehnyt paljon mittavia tilallisia teoksia moniin maihin ja materiaalina on usein ihmisen käyttämät tavarat tai vaatteet. Ihmisenä olemisen monet puolet ovat tunnusomainen teema hänen teoksissaan. Hän on tehnyt myös monia julkisia pysyviä teoksia ja voitti Matti Nykäsen muistomerkkikilpailun. Höyhen-teos valmistuu Jyväskylään v. 2022.

Taiteilijan kotisivut: www.kaarinakaikkonen.fi

 

Tänne kerätään kuvia pitkin matkaa koivukujabiennaalista 2021

Lue lisää

Tutustu Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Rautavaaran, Sonkajärven sekä Vieremän matkailu-, kulttuuri- ja elämyspalveluihin.

Lue lisää